Design a site like this with WordPress.com
Započni

Oblici i značaj poslovne komunikacije

Oblici, odnosno kanali putem kojih se odvija poslovna komunikacija mogu biti:

1.opšti masovni mediji (štampani mediji, elektronski mediji, izložbeni mediji); poslovni ambijent preduzeća koji pruža javnosti sliku (imidž) i stvara atmosferu tog preduzeća; događaji, odnosno učešće u dešavanjima radi izazivanja interesa ciljne grupe. Opšti oblici poslovne komunikacije usmereni su ka okruženju i putem njih preduzeće saopštava sve važne informacije o svom poslovanju, ponudi, aktivnostima i slično.

2.lični – prenošenje poruka ličnim kontaktom, putem telefona ili pošte s ciljem obavljanja određene poslovne aktivnosti.

3.vaninsitucionalni – takozvana promocija preduzeća “od usta do usta“, gde informaije o preduzeću, onome što preduzeće nudi i kako posluje prenose kupci, potrošači, prijatelji, saradnici i slično.

Značaj poslovne komunikacije

Uspešna komunikacija osnovni je preduslov za obavljanje bilo kakvih aktivnosti, a to posebno dolazi do izražaja u poslovanju preduzeća kod određenih radnih mesta kao što su menadžeri, komercijalisti, osobe koje se bave marketingom i slično.

Dobra komunikacija dovodi do dobrih međuljudskih odnosa, nedostatak komunikacije uzrok je mnogih problema u organizacijama. To ukazuje da je značaj poslovne komunikacije veoma veliki, a može se posmatrati sa nekoliko stanovišta.

Prema funkcionalnom aspektu, poslovna komunikacija ima:

1.Koordinacioni značaj -koordinacijom se usklađuju aktivnosti pojedinih segmenata organizacione strukture preduzeća vertikalno i horizontalno, a osnov uspešne koordinacije aktivnosti jeste upravo komunikacija.

2.Organizaciono-kulturni značaj – poslovnom komunikacijom definiše se organizaciono ponašanje i organizaciona kultura zaposlenih u preduzeću.

3.Motivacioni značaj – dobrim komunikacionim sposobnostima menadžeri motivišu zaposlene na veće zalaganje, zajedništvo, timski rad.

4.Integrativni značaj – dobrom komunikacijom zaposlenim se daje na značaju, pokazuje da su važni i da su integralni deo preduzeća.

5.Inovativni značaj – dobrom komunikacijom menadžeri dobijaju kvalitetne informacije i ideje od zaposlenih, a zaposleni poruke podrške i uvažavanja njihovog mišljenja, znanja i stručnosti od menadžera.

Prema korespondentnom aspektu, poslovna komunikacija ima:

1.Poslovno-komercijalni značaj – poslovna korespondencija pomoću raznih poslovnih pisama omogućava obavljanje kupoprodajnih aktivnosti preduzeća.

2.Pravni značaj – poslovna prepiska je pravosnažna i može poslužiti kao dokaz u slučaju sudskog spora, stoga treba voditi računa o njenoj tačnosti i istinitosti.

3.Knjigovodstveni značaj – dokumentacija koja se javlja u korespondenciji koja prati kupoprodajne aktivnosti služi kao dokaz za knjiženje u knjigovodstvu preduzeća.

4.Promotivni značaj – svako poslovno pismo oslikava preduzeće koje ga šalje, kako podaci navedeni u njemu, tako i način i stil pisanja.

5.Istorijski značaj – poslovna korespondencija može poslužiti kao izvor podataka o istorijatu preduzeća i načinu njegovog poslovanja.

Ključni pojmovi

Komunikacija putem masovnih medija, lična komunikacija, vaninstitucionalna komunikacija, funkcionalni značaj komunikacije, korespondentni značaj komunikacije.

Domaći zadatak

Za domaći zadatak potrebno je da:

  • pročitate ovu lekciju i tekst iz vašeg udžbenika od strane 132 do strane 135. Za četvrtak 23.04. u 16 časova zakazujem sastanak na grupi, gde ćemo razgovarati o onome što ste pročitali.

SVA PITANJA I SVE ŠTO VAM NIJE JASNO, MOŽETE DA ME PITATE PREKO KARTICE KONTAKT NA OVOM BLOGU!

SREĆAN RAD!

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: